Ξεχωριστά τοπικά προϊόντα

Όλα είναι πιο… νόστιμα στη Σαντορίνη κι ο λόγος για τον οποίον οι τοπικές ποικιλίες  ξεχωρίζουν σε επίπεδο γεύσης είναι το ηφαιστειακό έδαφος στο οποίο φυτρώνουν. Μη φύγετε από το νησί πριν να δοκιμάσετε τα παρακάτω:

Ντοματάκι Σαντορίνης

Το ντοματάκι της Σαντορίνης αποτελεί μια μοναδική τοπική ποικιλία οι ρίζες –ή, μάλλον, οι σπόροι- της οποίας φτάνουν μέχρι την Αίγυπτο. Το ηφαιστειακό έδαφος του νησιού, σε συνδυασμό με το ήπιό του κλίμα, επέτρεψαν σε αυτήν την ποικιλία να ευδοκιμήσει και να γίνει κεντρικό στοιχείο της γαστρονομικής ταυτότητας της Σαντορίνης. Το ντοματάκι άρχισε να ταξιδεύει και εκτός Σαντορίνης από το 1926 και μετά, οπότε και ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας στο νησί.

Καπάρη

Η κάπαρη της Σαντορίνης προέρχεται από ένα θάμνο που ξεφυτρώνει στις απόκρημνες πλαγιές της καλντέρας, και στις χαραμάδες των πέτρινων τοίχων, σπιτιών και μονοπατιών του νησιού. Η κάπαρη της Σαντορίνης έχει, λόγω ηφαιστειακού εδάφους, πιο έντονη γεύση απ’ ότι η κάπαρη από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας.

Φάβα

Η φάβα της Σαντορίνης φημίζεται για τη γλυκιά της γεύση και τη βελούδινη υφή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, καλλιεργείται στο νησί εδώ και περισσότερα από 3.500 χρόνια. Κατά παράδοση, η σπορά της φάβας γίνεται την 21η Δεκεμβρίου, στη γιορτή της κυρά-Ελεούσας, ενώ η συγκομιδή της τον Απρίλιο.

Λευκή μελιτζάνα

Η λευκή μελιτζάνα είναι άλλη μία από τις μοναδικές ποικιλίες που παράγει το ηφαιστειακό έδαφος της Σαντορίνης. Εκτός από την ελαφρώς γλυκιά και ευχάριστή της γεύση, το γεγονός ότι δεν απορροφά πολύ λάδι την καθιστά ιδανική επιλογή για τηγάνισμα.

 

Το πανηγύρι της Αγίας Ματρώνας που γίνεται στις 20 Οκτωβρίου στη Φοινικιά είναι ένα από τα σημαντικότερα της Σαντορίνης. Η εκκλησία στολίζεται με βάγια από την παραμονή, ενώ ανήμερα γίνεται περιφορά της εικόνας στα σοκάκια, που έχουν στρωθεί με δεντρολίβανο και αρμπαρόριζα. Τα πολύχρωμα γιορτινά...


Περισσότερα

Ο βυθός της Σαντορίνης αποτελεί έναν συνδυασμό «κρυστάλλινων νερών και δραματικά εντυπωσιακών υποβρύχιων τοπίων» όπως το διατύπωσε ο Πιερ Υβ Κουστώ.  Ήταν πριν από 40 περίπου χρόνια που ο πατέρας του, ο διάσημος ωκεανογράφος Ζακ Κουστώ εξερεύνησε τον βυθό της Σαντορίνης σε αναζήτηση της χαμένης...


Περισσότερα

Αρχοντικό Αργυρού, Μεσαριά Το κομψό αρχοντικό στο οποίο στεγάζεται το συγκεκριμένο μουσείο χτίστηκε το 1888 από ντόπιους τεχνίτες που είχαν συμμετάσχει στην ανέγερση αντίστοιχων οικημάτων στην Αθήνα, την τότε νεοσύστατη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Το αρχοντικό αποτελούσε βασική κατοικία της...


Περισσότερα
HolidayCheck
TripAdvisor
2019 RECOGNITION OF EXCELLENCE HotelsCombined
8.8 Rated by Guests
booking.com
booking.com
Rated by 30 guests
4.0 / 5
Rosebay Hotel
;