Το μεσαιωνικό χωριό του Πύργου

Το μεσαιωνικό χωριό του Πύργου

Μπορεί τα λευκά σπίτια της Οίας, φωλιασμένα στην καλντέρα επάνω από το βαθύ μπλε του Αιγαίου, να είναι η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τη Σαντορίνη, αλλά το νησί διαθέτει πολλές ακόμα ομορφιές. Κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, η εξερεύνηση των λιγότερο γνωστών σημείων είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κανείς την αυθεντική Σαντορίνη.

Ανάμεσα στα σημεία αυτά, ο Πύργος είναι ένας οχυρός οικισμός που υπήρξε πρωτεύουσα της Σαντορίνης μέχρι τον 19ο αιώνα και συνεχίζει να αποτελεί τη βασική ζώνη αμπελοκαλλιέργειας. Αυτό που κάνει τον Πύργο ξεχωριστό είναι η πανοραμική θέα από το κάστρο του και από τα καλαίσθητα καφέ-μπαρ γύρω από αυτό. Αυτό είναι και το ιδανικό σημείο για να αποτυπώσει κανείς ολόκληρη τη Σαντορίνη μέσα σε μία φωτογραφία: από τους αμπελώνες που απλώνονται γύρω από το χωριό, μέχρι τα Φηρά και την καλντέρα. Για ακόμα πιο εντυπωσιακή θέα, και για ένα ηλιοβασίλεμα πολύ διαφορετικό από εκείνο της Οίας, αξίζει να ακολουθήσετε με το αυτοκίνητο τον στενό δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία, το μοναστήρι που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του νησιού.

Μέσα στο χωριό του Πύργου, το ανηφορικό περπάτημα προς το Κάστρο μπορεί να είναι λιγάκι κουραστικό τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αλλά η διαδρομή επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις. Η είσοδος προς το Κάστρο αποτελεί το αγαπημένο σημείο του μουσικού Θανάση Κλεόπα. Αν τον πετύχετε εκεί, ο γαληνευτικός ήχος της αρχαιοελληνική του λύρας, το δροσερό αεράκι και η μοναδική φυσική ακουστική του σκεπαστού αυτού περάσματος θα σας αιχμαλωτίσουν σε μια απρόσμενη μουσική εμπειρία.

Στον Πύργο αξίζει επίσης να αναζητήσετε το παλαιοπωλείο Crossroad, με χάρτες, γκραβούρες και αντικείμενα τέχνης απ’ όλο τον κόσμο, και το εστιατόριο Σελήνη, το οποίο προάγει την τοπική κουζίνα ενώ επίσης διοργανώνει μαθήματα μαγειρικής. Μια ειδική αναφορά αξίζει οπωσδήποτε στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πύργου, ο οποίος έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη του χωριού.

Δεδομένου ότι ο Πύργος περιτριγυρίζεται από αμπέλια, επόμενος σταθμός στη διαδρομή μας είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα οινοποιεία της Σαντορίνης.

Μείνετε συντονισμένοι!

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ασυνήθιστη ομορφιά της Σαντορίνης είναι το αποτέλεσμα μιας ηφαιστειακής έκρηξης αλλά δεν είναι και τόσο προφανές το πού ακριβώς βρίσκεται το ηφαίστειο αυτό. Η Σαντορίνη, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων ηφαιστειακών εκρήξεων η τελευταία από τις οποίες...


Περισσότερα

Το πανηγύρι της Αγίας Ματρώνας που γίνεται στις 20 Οκτωβρίου στη Φοινικιά είναι ένα από τα σημαντικότερα της Σαντορίνης. Η εκκλησία στολίζεται με βάγια από την παραμονή, ενώ ανήμερα γίνεται περιφορά της εικόνας στα σοκάκια, που έχουν στρωθεί με δεντρολίβανο και αρμπαρόριζα. Τα πολύχρωμα γιορτινά...


Περισσότερα

Ο βυθός της Σαντορίνης αποτελεί έναν συνδυασμό «κρυστάλλινων νερών και δραματικά εντυπωσιακών υποβρύχιων τοπίων» όπως το διατύπωσε ο Πιερ Υβ Κουστώ.  Ήταν πριν από 40 περίπου χρόνια που ο πατέρας του, ο διάσημος ωκεανογράφος Ζακ Κουστώ εξερεύνησε τον βυθό της Σαντορίνης σε αναζήτηση της χαμένης...


Περισσότερα
HolidayCheck
TripAdvisor
2019 RECOGNITION OF EXCELLENCE HotelsCombined
8.8 Rated by Guests
booking.com
booking.com
Rated by 30 guests
4.0 / 5
Rosebay Hotel
;